Logo Ebus Planten

De kwekerij in september

In september gebeurt er veel in onze kwekerijen. Kijk mee in onze wereld via deze blog en kom te weten wat er allemaal achter 'het glas' gebeurt.

September is een periode van herpakken, de drukke lente en zomer periode is voorbij en de herfst dient zich aan. Ons winterassortiment van Helleborussen en Kerststerren is volop aan het groeien. Een deel van de voorjaarsbloeier van 2023 is zelfs al opgepot waaronder de Glandora (in de handel nog bekent als Lithodora), de Phloxen en de Gypsophila.

Ebus Portretten 35 Funs 1 september, 11:26 uur
IMG 3213IMG 3213
IMG 3453IMG 3453
IMG 6084IMG 6084
IMG 6025IMG 6025

Een van onze drie teeltlocaties is dit jaar uitgebreid. In totaal is er 1 hectare teeltoppervlakte bijgekomen, verdeeld over een containerveld en een foliekas (met dubbelwandige folie voor een betere isolatie).

Deze aanwinst geeft ruimte tot uitbreiding en vergroting van het assortiment als ook meer flexibiliteit in de teelt. Buitenteelten zijn in hun vroege stadium nu beter beschermd tegen de invloeden van de natuur.

Tijdens de uitbreiding is er tevens een bassin gerealiseerd waardoor het water nu volledig gerecirculeerd en hergebruikt wordt.

Afbeelding2 Afbeelding2

Een kleurrijke wintertuin

De Helleborus is een allombekende winterbloeier. Hij bloeit van december tot april, en dat niet alleen. Deze plant heeft ook nog eens het hele jaar door groene bladeren.

Wist je dat de Helleborus in het wild in de bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa groeit? Er zijn zelfs zaden gevonden tijdens prehistorische opgravingen. Dit laat zien dat deze plant al eeuwen oud is.

De geliefde tuinplant zorgt voor een kleurrijke wintertuin. Hij wordt niet voor niets de Kerstroos genoemd. Hij gedijt het beste in een kalkrijke, goed doorlatende grond in de halfschaduw.

We leveren een groot assortiment aan Helleborussen uit onze eigen kwekerij, zoals de niger Select, niger Praecox en de Frostkiss-serie, allen in 15cm pot. En de Mon Blanc, Angel Glow, Star of Passion, Candy Love, Crystal Love, Pink Beauty, Pirouette, Winter Star, Tutu, Winter Passion en Frozen Kristof allen in 19cm pot.

Afbeelding3 Afbeelding3

Kamer Azalea

De Azalea, ook wel bekend als Rhododendron, staat in Japan symbool als brenger van geluk. De oerversies van de Azalea bestaan al 70 miljoen jaar! In 1680 brachten Nederlanders deze plant vanuit Japan via Batavia naar Nederland. Waar deze al snel populair werd. Ook vandaag de dag is de Azalea geliefd. Met zijn velen fraaie en felgekleurde bloemen is hij een vrolijke aanvulling in ieder interieur.

De Azalea houdt van een lichte plek en indirect zonlicht. Om optimaal te genieten van de uitbundige bloemen doe je er goed aan de plant niet te dicht bij de verwarming te zetten. Want hij bloeit korter wanneer de temperatuur te hoog is.

Vanuit de kwekerij leveren wij de Rhododendron simsii (kamer Azalea) in de kleuren wit, rood, roze en verschillende meerkleurige varianten in de potmaten 13, 15, 17 en 21cm.

Bbh solanum pseudo capsicum reconsider space 002 hr Bbh solanum pseudo capsicum reconsider space 002 hr

Het Oranjeboompje?

De Solanum pseudocapsicum staat bij ons symbool als de start van de herfst. Door zijn oranje kleur is het de perfecte aankleding voor Halloween. Wist je dat deze bijzondere plant vele bijnamen kent? Hij wordt ook wel Oranjeboompje, Koraalstruik of Jeruzalemkers genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika maar dankzij Portugese zeevaarders kwam de Solanum via Madeira naar Europa.

Het is een laagblijvende kamerplant die kleine witte stervormige bloemen vormt die later uitgroeien tot prachtige feloranje bolletjes. De plant komt het beste tot zijn recht op een lichte/zonnige maar niet te warme plek. Ook is het goed om te weten dat de Solanum pseudocapsicum een sierplant is die giftig is voor mens en dier. De bessen zijn daarom niet eetbaar.

Vanaf september verkopen wij de Solanum uit onze eigen kwekerij. De soorten die wij aanbieden zijn: de Jupiter, Thurino Light en Thurino in 12cm pot en de Mandarin (megaballs) in 15cm pot.

Meer inspiratie

Bacopa Craspedia PhalaenopsisBacopa Craspedia Phalaenopsis
Ebus Portretten 35 Funs
Flower fever

De afgelopen jaren zijn we op onze kwekerij volop bezig geweest met het assortiment

3 M8 A39853 M8 A3985
Ebus Portretten 35 Funs
Voorjaarsgeluk

Wat een geluk, de lente staat voor de deur! En dus is het weer

3 M8 A38853 M8 A3885
Ebus Portretten 35 Funs
Een fris begin

Januari staat voor een fris begin, want hoe gezellig wij de warme feestdagen ook