Logo Ebus Planten

November specials

De herfstperiode is volop bezig. De bomen veranderen van kleur, verliezen hun bladeren en worden langzamerhand steeds kaler. Laat de gevallen bladeren vooral liggen, want deze zorgen ervoor dat de wortels van planten en bomen beschermd blijven tegen vorst en daarnaast zoeken veel dieren hier hun beschutting. De gevallen bladeren zijn dus belangrijk en zorgen daarnaast voor kleur in de tuin. De maand november is een echte herfstmaand en daar horen natuurlijk ook eigen seizoen specials bij. Lees snel verder, want wij hebben de specials van de maand november voor je op een rij gezet.

IMG 8544 IMG 8544

Viooltjes

Zolang het in november niet vriest, is het perfect weer om onder andere viooltjes te planten. De viooltjes brengen kleur op ieder terras, balkon of (voor)tuin. In totaal zijn er meer dan 400 verschillende soorten violen. Zo heb je solo-gekleurde varianten, meerkleurige varianten en is er ook nog een onderscheid tussen grote (F1) en kleine (cornuta) varianten. Voor welke variant je ook gaat, ze hebben elk hun charme.

Viooltjes hebben drie soorten tekeningen: een vlag, een oog of adertjes. De viooltjes met vlagtekening bestaan uit een combinatie van zowel een licht als donker blad. De viooltjes met een oogtekening hebben meestal maar één kleur en in het midden zwarte vlekjes die je doen denken aan een oog. Als laatste heb je nog de adertjes-violen welke verschillende tekeningen hebben, maar te herkennen zijn aan de lijntjes die vanuit het hart van de bloem over de blaadjes lopen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterviooltjes. Zo groeien winterviooltjes enkel in de winter en zomerviooltjes enkel in de zomer. Dit heeft alles te maken met de timing van het zaaien. Viooltjes die vroeg in de zomer gezaaid worden en dan opgekweekt worden, bloeien in de winter en het voorjaar. De zomerviooltjes worden in de winter geplant en bloeien in de zomer.

Bloemenbureau arrangement te gebruiken tot 2023 01 08 5 Bloemenbureau arrangement te gebruiken tot 2023 01 08 5

Skimmia japonica

De Skimmia japonica is een wintergroene sierheester die je vaker in tuinen terugziet. De plant heeft prachtig groene bladeren met roodgekleurde besjes. De besjes herken je wellicht uit de kerststukjes, waar deze veelvoudig voor gebruikt worden. Vanaf de maand oktober tot de maand maart heeft de plant deze prachtige rode besjes, welke vanaf maart veranderen in wit-roze bloemen. Dit maakt de Skimmia zowel een decoratieve als lang-bloeiende plant.

De plant dient op een (deels) beschutte plek in de tuin te staan in een voedzame en (licht)zure bodem. De plant is perfect als onderbeplanting of doet het goed in een pot. Ten slotte is de Skimmia japonica winterhard en heeft hij weinig onderhoud nodig. Dat maakt deze plant tot een geliefde variant in onze lijst van november specials.

IMG 9199 IMG 9199

Gaultheria (mucronata / procumbens)

Een andere geliefde bessenplant in de november specials is de Gaultheria. Deze plant heeft verschillende soortnamen, namelijk de Gaultheria mucronata en de Gaultheria procumbens. De mucronata staat ook wel bekend als parelbes en de procumbens staat bekend als bergthee. Beide planten zijn bodembedekkers en leverancier van prachtig gekleurde besjes in de kleuren wit, roze of rood. Leuk om te weten is dat je van de bladeren van de Gaultheria procumbens thee kunt maken, vandaar dat deze plant ook wel de naam bergthee draagt. Verder is de plant ook bijzonder wanneer je er overheen wrijft. Er komt dan namelijk een aromatische olie vrij die vroeger wel eens werd gebruikt als massageolie.