Logo Ebus Planten

Bolgewassen

Ebus Planten is gespecialiseerd in de verkoop van bolgewassen. In onze cash & carry vind je een groot en divers assortiment aan bolgewassen, afgestemd op het seizoen en dagelijks dagvers geleverd.

Meer over informatie over ons Bol- en knolgewassen assortiment
I Stock 157479589 I Stock 157479589

Wat zijn bolgewassen?

Een bolgewas is een opmerkelijke plant. Het is een gewas (plant) die overwintert door in een ondergrondse bol voedsel op te slaan. Deze bol is in feite een ophoping van vlezige bladeren. Het voedsel wat wordt opgeslagen dient als voedselreserves, waardoor de plant zichzelf in leven kan houden. Daarnaast is het ook mogelijk om aan de hand van de voedselreserves zelf nieuwe bollen te vormen. Echter duurt dit wel zo'n 8 maanden voordat er nieuwe bladeren of een nieuwe bol gevormd kunnen worden.

Een bolgewas kun je van binnen vergelijken met de binnenkant van een doorgesneden ui. De binnenkant bestaat uit een korte stengel en een aantal verdikte schubben. Die schubben zijn eigenlijk bladeren, maar door de opgeslagen voedingsstoffen zijn ze wat dikker dan gewone bladeren. Binnenin de schubben zit weer een kiem die ervoor zorgt dat er later een bloem tevoorschijn komt. Verder bevatten de buitenste schubben bijbollen die de basis vormen voor nieuwe bollen. Sommige bolgewassen worden ook wel beschermd door een extra laag of omhulsel. Dit wordt ook wel een 'rok' genoemd.

Schermafbeelding 2021 11 25 om 14 04 38 Schermafbeelding 2021 11 25 om 14 04 38

Bolgewassen planten

Bolgewassen kun je het beste in het najaar rond oktober of november planten. De wortels van het bolgewas schieten daarna de grond in, waarna ze zich verankeren in de aarde. In het begin van het nieuwe jaar slaapt de bol, maar vanaf het voorjaar en bij de eerste zonnestralen komen de bladeren boven de grond uit. Dit is meestal rond maart, afhankelijk van hoe het weer zich in deze periode ontwikkelt. Vanaf het moment dat de bladeren boven de grond uitkomen gaat de plant echt bloeien en groeien. In de zomer zullen de bladeren van het bolgewas verdorren, maar worden er onder de grond wel nieuwe bloembollen gevormd.

Het unieke van bolgewassen is dat ze tijdens de koude winterperiode kunnen overleven. Dit komt door de bol die onder de grond zit, waardoor deze door de aarde beschermd blijft. Hierdoor is het zelfs in tijden van vorst mogelijk dat het bolgewas verder leeft. Pas vanaf het moment dat de zon tevoorschijn komt, zal het bolgewas ook boven de grond zichtbaar zijn.

Bloemenbureau gladiolus te gebruiken tot 2024 10 14 Bloemenbureau gladiolus te gebruiken tot 2024 10 14

Soorten bolgewassen

Er zijn veel verschillende soorten bolgewassen, waaronder voorjaars-, zomer- en najaarsbloeiers. De bekendste bolgewassen zijn onder andere de gladiool, hyacint, krokus, narcis, het sneeuwklokje en de tulp. Deze bolgewassen komen jaarlijkse terug en bloeien telkens rijker en het worden er ieder jaar meer. De bolgewassen maken namelijk op eigen kracht nieuwe bollen aan en zaaien deze ook zelfstandig uit. Hierdoor zie je ze ook vaker in grote aantallen terugkomen zowel in tuinen, maar ook in het wild.

Bol op pot 14 tvdm februari harmonise hr klein Bol op pot 14 tvdm februari harmonise hr klein

Bolgewassen bewaren

Het is mogelijk om bolgewassen te bewaren. Belangrijk hierbij is dat het blad rustig kan vergelen en afsterven. Het gele blad hoeft dus niet gesnoeid te worden. Er worden steeds vaker bolgewassen geplant die in de grond mogen verwilderen. Dek de groeiplekken af met sparrentakken of strooi er potgrond of compost overheen nadat ze zijn uitgebloeid. Niet-winterharde soorten bolgewassen kun je uit de grond halen. Je dient ze eerst te laten drogen en daarna kun je ze vorstvrij en droog bewaren.